Spanjoletsluitingen

Espagnoletsluiting raam en deur 1890-1940.

Zeer ruime collectie in raam en deur espagnoletten geschikt voor dubbele ramen en tuindeuren met stolpsluiting uitgevoerd met ebbenhout. Espagnoletsluitingen ziet men door de jaren heen toegepast worden op dubbele ramen, dubbele deuren zoals tuin- en balkondeuren

Wat is een espagnoletsluiting?

Een espagnoletsluiting, vaak kortweg spanjolet, espagnolet (eigenlijk espagnolette) of draairoede genoemd, is een meerpuntsluiting waarmee dubbele deuren en ramen van binnenuit kunnen worden vergrendeld aan boven en onderkant van deur of raam. Dat kan door middel van één beweging van een kruk, kruiskruk of hefboom.

Wij hebben deze espagnoletten in meerdere uitvoeringen voor ramen en deuren. Pompespagnoletten en krukespagnoletten in een groot formaat voor dubbele deuren en in een kleiner formaat voor ramen. Bij de pompespagnoletten wordt de stang bewogen door een hendel die normaliter naar beneden staat en bij de krukespagnoletten wordt de stang bewogen door het draaien van de kruk. Bij de krukespagnolet voor de deuren staat de kruk in gesloten stand verticaal en bij de krukespagnolet voor het raam staat de kruk in gesloten stand horizontaal.

Raamespagnoletten worden geleverd met één stang (130cm) met aan beide zijde een bevestigingspunt. Voor hogere ramen kan er dus simpelweg een extra stang worden besteld. Meestal worden er op ramen openend naar buiten ook raamuitzetters toegepast en een knop of handgrepen voor het evenredig sluiten van de dubbele ramen. Wanneer u kiest voor de krukespagnolet adviseren wij u graag een knop, omdat de meeste handgrepen te hoog zijn en in conflict komen met de espagnoletsluiting.

Deurespagnoletten worden met 2 stangen (110cm en 140cm) geleverd. Vaak wordt evenredig op de andere deur een deurgreep geplaatst. Dit vergemakkelijkt het sluiten van beide deuren.

Espagnolet varianten

De espagnoletten zijn verkrijgbaar in de varianten: messing vernikkeld (zoals origineel werd toegepast glanzend), messing verouderd (met oud patina bronskleurig), ongelakt messing, matnikkel (geborsteld nikkel) en in gietijzer.

De espagnoletten worden als complete set geleverd met bijpassende stang of stangen, geleiders en eindstuk met bijbehorende schroeven.